Äldre och motion

För gammal för att träna? Knappast. För de äldre är det kanske tyngre att träna än för en ung kropp men det är knappast omöjligt. Kolla bara på Gun Holm som med sina 87 år går till gymmet hela fem dagar i veckan. Och nog gör hon rätt i att träna ordentligt, enligt professor Michail Tonkonogi – som forskat om muskelträning – är träningen en av de viktigaste ingredienserna för en fortsatt frisk och glad kropp.

– Det positiva budskapet är att en vältränad 80-åring är lika stark som en otränad 30-åring. Michail Tonkonogi

Även på Folkhälsan rekommenderar man motion för hälsa. Där skriver de om hur god muskelstyrka och balans behövs i vardagen och att man genom regelbunden motion och träning kan bibehålla så mycket av den unga kapaciteten man en gång hade. Detta i kombination med bra kost, rikligt med vitaminer och gärna extra tillkost som Vitaepro. Läs mer om vitaepro på vitaepro.se. Vad är då bra träning för äldre?

  • Cykla: Att cykla är någonting man kan göra hur länge som helst så länge benen bär. Det är bådeCyklar i Lund roligt och givande att cykla och någonting som behöver lite förberedelse. Har man som äldre ingen cykel går det lika bra att ta sig till gymmet för att antingen träna på en av deras motionscyklar eller varför inte vara med på ett av gymmets spinning-klasser? Fråga ditt närmsta gym vad de har att erbjuda när det kommer till att cykla eller ge dig in på blocket eller en liknande sajt för att köpa hem en cykel.
  • Styrketräning. Många kanske har svårt att tro att stryketräning och vikter är någonting för de äldre men tunga vikter gör faktiskt livet lättare för de äldre. Med tunga vikter kan man sänka blodtryck och få ett bättre flöde i kroppen. Muskler försvinner ju trots allt inte när man blir äldre, de behöver bara lite extra omtanke.
  • Promenader. Att promenera är underskattat även hos yngre personer. Bara att komma ut i den friska luften gör mycket men om du går med raska steg får kroppen ännu lite bättre kapacitet att orka. Kan man av någon anledning inte motionera eller röra på sig är det viktigt att komma ut ändå, även fast det kanske blir något jobbigare på grund av att man behöver hjälp. Men det går, bland annat kan du kika in detta projekt om cykling för äldre och funktionshindrade.