Varje år utser Cykelfrämjandet den svenska kommun som gör mest för att underlätta för cyklister: årets cykelfrämjarkommun. Årets vinnare är Lund, för tredje gången.
Cykelfrämjandet, en organisation som precis som namnet antyder har till uppgift att ta tillvara cyklisters intressen, bl.a. när infrastruktur planeras, gör en årlig ranking av de svenska kommunernas arbete på området. Denna ranking heter Kommunvelometern, och kommunerna betygsätts på områdena befintlig cykelinfrastruktur, infrastruktur och underhåll, information och marknadsföring, aktiviteter under föregående år, cykelpolitik och uppföljning och mätning.
Den kommun som får högst poäng i rankingen utses till årets cykelfrämjarkommun. Årets vinnare blev Lund, som avgick med segern för tredje gången sedan utmärkelsen infördes 2010. Kommunen informerar om utmärkelsen på sin sajt.
Lund fick 52,5 poäng i Kommunvelometern, och på delad andraplats kom Malmö och Uppsala, som båda fick 51 poäng. Tredjeplatsen gick till Eskilstuna, som fick 49,5 poäng. Det var med andra ord jämnt i toppen, och Malmö hade tappat tre poäng jämfört med föregående år.
Även små kommuner
Samtliga kommuner som fått pallplats är stora, med svenska mått mätt, eller ligger i närheten av ett storstadsområde. För rättvisans skull delar cykelfrämjandet in kommunerna efter storlek när de bästa presenteras. I gruppen mellanstora kommuner återfinns Sollentuna på topp tre, och bland de små kommunerna är Lidingö tvåa. Men i den sistnämnda gruppen hittar man också Motala och Falköping. Det visar att en liten kommun kan åstadkomma mycket, om politiker och tjänstemän lägger manken till.
Sedan kan det säkert bidra att det i både Motala och Falköping finns ett stort intresse för cykling. Motala är som bekant start och mål för Vätternrundan, och på hela Västgötaslätten finns det fina cykelvägar, samt höjder med backar för både landsvägscykling och mountainbike. Dessutom passerar Tre Berg, det nya motions- och elitloppet med start och mål i grannstaden Skara, Falköping.