Att cykla i klunga

Cykellopp i hög fartÄven om det går utmärkt att cykla på egen hand så är det något speciellt att cykla i klunga. Men som alltid när flera människor är tätt inpå varandra gäller det att visa hänsyn.

Många skulle säga att det är i klunga som man verkligen upplever cyklingens skäl. Även den som helst tränar på egen hand bör lägga in några klungpass i sitt schema, åtminstone om hen siktar på att delta i ett lopp. Där är det lätt hänt att man hamnar i en klunga vare sig man vill eller inte, tillsammans med andra cyklister på samma nivå. I en sådan situation är det viktigt att känna till vett och etikett, och också vad de olika signalerna betyder.

Några saker att tänka på är följande:

  • Tänk på var cykeln tar vägen när du ställer dig upp eller sätter dig ned. Det är lätt hänt att man flyttar cykeln några centimeter bakåt i båda rörelserna, och då kan man slå till bakomvarandes framhjul. Lägg i en högre växel så att du kan hålla ett jämnt tryck när du reser dig, och be någon att kolla om cykeln flyttar sig.
  • Gör tecken. Bäst är att sträcka ut armen vid höger- eller vänstersväng, och att hålla upp handen inför ett stopp. Om du har hög fart och inte vågar släppa styret, vifta med armbågen och ropa ”höger!” eller ”vänster!”.
  • Håll uppsikt över vägbanan för att upptäcka håll, glassplitter och andra hinder. Gör tecken genom att slå på höger skinka om det finns hinder på höger sida av dig, och vice versa. ”Pumpa” nedåt med handflatan om klungan måste sakta ned.
  • Gör inget som kan störa medcyklisterna när du ligger mitt i klungan. Måste du snyta dig eller spotta, vänta tills du är sist. Är det nödsituation, sikta mellan armen och låret på dig själv. Då träffar du förhoppningsvis ingen av kamraterna.