Myter om protein och träning

Det finns en hel del knep där ute för att förbättra sina träningsresultat, orka mer och samtidigt öka sin förbränning. Många av dessa knep har något att göra med protein – men det finns en hel del myter att spräcka hål på också.

träningIdag är fetma vanligare än näringsbrist och träningstrenderna avlöser varandra på löpande band. Och visst finns en hel del teorier om hur man ska kunna bättra sina träningsresultat och föga förvånande är dessa knep ofta också sammankopplade med vad för typ av mat vi stoppar i oss. Och är det något som verkligen går hand i hand så är det väl träning och olika teorier om protein. Men vad är sant och vad är falskt angående protein och träning? Det är något som tidningen Café sammanfattat och förklarat nyligen.

Många myter att spräcka hål på

Den absolut vanligaste myten som florerar om protein är att allt protein är likvärdig, vilket betyder att det inte skulle spela någon roll vad du äter eftersom allt innehåller just protein. Och visst är det så, men allt är inte lika bra för det. För att en proteinkälla ska kunna anses som en bra sådan behöver den dessutom innehålla olika essentiella aminosyror vilket både kropp och muskler behöver, något som är extra viktigt när man äter en växtbaserad kost. En annan myt handlar om fördelningen av proteinet. Många inom träning och muskelbyggande förespråkar ett centrerat protein intag kring lunch eller middag för bästa resultat, men bästa är faktiskt att fördela ut proteinet jämnt under hela dagen om man vill se riktigt bra resultat. Tro heller inte att det bara är efter ett träningspass du ska få i dig protein, du kan äta innan träningen också för att med fördel få mer energi och ork. Andra myter om proteinet som inte alls stämmer är vidare: att trötthet beror på för lite protein i kosten, att du går ned i vikt genom att äta mycket protein och slutligen att du garanteras stora muskler genom ett högt proteinintag.