Pensionärsyoga & hälsa

Som gammal pensionär är det värk både i muskler och leder, och rörligheten är inte som den en gång var – men det går faktiskt att hålla sig vid god hälsa och fortsätta bättra på sin rörlighet även som gammal: speciellt om man kör pensionärsyoga.

”Tre tisdagar i månaden yogas det för fullt i matsalen på Husaren servicehus dagcentral, Axvall. Det är Maria Strömberg, som även driver Skara yogastudio och Skövde yogacentrum, som håller i kursen där i princip alla deltagare är över 70 år.” läs mer här.

3652665-portrait-of-confident-senior-womanAtt hålla sig rörlig och pigg upp i övre pensionsåldern är knepigt, men det går. Det är Servicehuset som nämns i citatet ovan ett bra exempel på. Där utöver nämligen pensionärerna yoga sedan tre år tillbaka, och visst har det hjälpt en helt del. Sen ska man heller inte tro att det är allt man kan göra för att hålla sig i god form som gammal. Andra saker vi tipsat om förut är till exempel att promenera, utöva styrketräning och cykla. Sen ska man självklart också tänka en del på vad man stoppar i sig. Bara för att kroppen inte är lika smidig som den en gång var betyder inte det att man kan luta sig tillbaka och äta praliner – för en god hälsa måste man anstränga sig lite.

Bättra hälsan i pensionärsåren

Det finns många saker man kan tänka på om man som äldre vill hålla sin hälsa god långt upp i pensionsåren. Till exempel kan det vara bra att tänka på att äta lite extra vitaminer och mineraler, ta vissa kosttillskott och se till att äta mer av frukt och grönt. Och yoga. Eller träna genom att promenera eller styrketräna – det viktigaste är att man inte håller sig stillasittande.