Rörelse i jobbet en väg bort från fetma

Rubrikerna blir allt mörkare angående världens välmående. Nu senast: Fetma på väg att bli ett större hot än näringsbrist. Det är den i och med den årliga granskningen av det globala näringsintaget som Global Nutrition Report kan konstatera att både övervikt och undernäring ligger bakom många sjukdomar – och utgör den största belastningen på hälsovården.

Och det är väl egentligen inte så konstigt. Det är billigare att köpa onyttig mat, vi rör på oss allt289901-running-seniors mindre och dessutom är kunskapen om vad som är bra kost och inte väldigt lågt. Några som har uppmärksammat detta och faktiskt försöker göra någonting åt det är de Kalmar Vatten som nu ger högre lön till de anställda som väljer att träna. De vill att träning ska vara en självklarhet för de som jobbar, eftersom de märker att anställda som rör på sig faktiskt presterar bättre på jobbet än de som inte gör det. De har till och med utformat det hela att den som inte tränar lika mycket som övriga anställda även kan få mindre i lön. Linn Sjögren, personalchef säger: 

Det här är inte ett friskvårdsbidrag. Här ser vi träning som en arbetsuppgift och alla vet att man måste gå och träna.

Även i Säffle har ett liknande initiativ tagits. Det är kommunen som få fler av sina anställda att röra på sig och därför har de bestämt sig för erbjuda cyklar till sina anställda till ett förmånligt pris. Att cykla är ett väldigt enkelt och praktiskt sätt att röra på sig, både det sparar både tid och ger energi så initiativet har varit väldigt uppskattat bland de anställda. Om du själv inte rör på dig ordentligt kan ett cykelköp från https://www.cykloteket.se/ vara att rekommendera, och om du inte får ett bra erbjudande kan du köpa en cykel på och se över möjligheterna att dra av kostnaden som friskvård.

Tips för att komma igång med träning:

  • Packa träningsväskan kvällen innan och ha den alltid med dig. Då kan du alltid träna även fast du kanske kände dig osugen först.
  • Försök hitta roliga alternativ, kanske är gymmet inte rätt sak för dig – men kör badminton då?
  • Var inte rädd för att misslyckas, om du gör det så kan du alltid börja om dagen efter.